Projekt: OPTI-V, Optimiziran prenos podatkov po enem optičnem vlaknu

Xenya d.o.o. se je maja 2018 prijavila na javni razpis za “Spodbude za raziskovalno razvojne projekte 2” (RRI2), Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Prvi cilj RR projekta je razviti standardiziran nabor komponent in rešitev  za prenos podatkov po enem optičnem vlaknu za optične sisteme s področja t.i. pasivne optike: razdalje do nekaj 10 kilometrov, pri katerih niso potrebne ojačitve signala, uporabniki uporabljajo malo  število kanalov, prenos se izvaja znotraj enotnega omrežja, ki že zagotavlja upravljanje naprav, zato ni potrebna posebna  oprema za upravljanje – transponderji, nadzorni moduli, firmware).

Drugi cilj projekta je uvedba novega poslovnega modela preko razvoja spletnega orodja (konfigurator), s pomočjo katerega si bo uporabnik z vnosom ključnih informacij, sam sestavil ustrezen optični sistem. Spletni konfigurator bo na področju optičnih sistemov novost v svetovnem merilu.

Realizacija obeh ciljev bo uporabnikom omogočila hitrejši in cenejši dostop in boljšo izkoriščenost internetne infrastrukture ter optične komunikacijske infrastrukture.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več o tem na: www.eu-skladi.si

css.php