Xenya na dnevih slovenske industrije v Cernu

CERN v Ženevi, 9. in 10. oktobra 2019. Na sedežu Evropske organizacije za jedrske raziskave – CERN je potekala dvodnevna prireditev »Dan slovenske industrije«. Na njej je  štiriindvajset slovenskih podjetij  predstavilo svoje inovativne izdelke in storitve. Med njimi je bila tudi Xenya d.o.o., ki je predstavila paleto svojih storitev in izdelkov  s področja opreme podatkovnih centrov (razširljive in obenem  kompaktne rešitve v visoko zmogljivem računalništvu (HPC), mreže Ethernet 100 Gb + Spine-Leaf fabric, mreže Infiniband z majhno komunikacijsko zakasnitvijo, sistemi za hrambo podatkov na osnovi SSD, avtomatizirani tračni sistemi za arhiviranje, linijski sistemi za komunikacijo med podatkovnimi centri z uporabo PAM4 optičnih vtičnih modulov).

Prireditev so skupaj organizirali SPIRIT Slovenija, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Gospodarska zbornica Slovenije. V slovenskem zastopstvu so bili predstavniki  podjetij s področja elektrotehnike in magnetov, elektronike in radijskih frekvenc, informacijske tehnologije, vakuuma in nizkih temperatur, strojništva in surovin, gradbeništva, nizkih gradenj in tehničnih storitev, zdravja, varnosti in okolja.

Na prireditvi so imeli udeleženci poleg organiziranih poslovnih sestankov tudi priložnost, da spoznajo možnosti kandidiranja pri javnih naročilih in ostale načine za poslovno in razvojno sodelovanje. Na voljo je bila tudi brošura s predstavitvami vseh udeleženih podjetij.

CERN sodi med najelitnejše znanstvene institucije na svetu, katere glavni namen je zagotavljanje raziskovalne infrastrukture – pospeševalnikov osnovnih delcev. Republika Slovenija je pridružena članica te organizacije, ki je v letu 2018 za naročila blaga in storitev, v glavnem s področja elektro inženiringa in magnetov, gradbeništva in tehničnih storitev, informacijskih tehnologij in strojništva, namenila 585 milijonov švicarskih frankov.

Na fotografiji g. Krešimir Jadronja, vodja prodaje v Xenyi d.o.o., predstavlja nabor Xenyinih izdelkov in storitev.